10 σύγχρονες ιστορίες κόμικ του Spiderman για να μπει καλά το 2019

Με αφορμή την κυκλοφορία της animated ταινίας Spiderman: Into the Spider-Verse και του trailer του Spiderman: Far From Home, πήραμε την απόφαση να γράψουμε για τις 10 αγαπημένες μας σύγχρονες ιστορίες κόμικ του Αραχνάκια.

Τι εννοώ με το σύγχρονες; Ο Άνθρωπος Αράχνη κυκλοφορεί στις σελίδες κόμικ από το 1962 και μετά, οπότε αν παίρναμε τις καλύτερες του ιστορίες από τότε, α) πιθανότατα να μην τις γνωρίζαμε όλες, και β) το άρθρο αυτό θα τελείωνε τον Ιανουάριο του 2032. Οπότε περιοριστήκαμε στις καλύτερες ιστορίες του από το 2000 και μετά. Το υλικό έχει παρθεί από τις δύο κύριες σειρές κόμικ του Spiderman τις τελευταίες δύο δεκαετίες, Ultimate Spiderman και φυσικά The Amazing Spiderman, καθώς θα γίνει αναφορά και σε ιστορίες εκτός σειράς.

Ας ξεκινήσουμε από το Ultimate Universe και κάποια απίστευτα story arcs που μας χάρισε ο Brian Michael Bendis (BMB) με τα εκπληκτικά σχέδια του Mark Bagley, που έμεινε μαζί σε σχεδόν όλο το run της σειράς.

Power and Responsibility

Επιτέλους ο Spiderman εχει σωστό origin! Θα μου πείτε τι κακό έχει το Amazing Fantasy #15; Τίποτα, θα σας απαντήσω, απλά το origin του υπερήρωα (δάγκωμα από αράχνη, θάνατος θείου Ben, δημιουργία στολής και εκτοξευτών ιστού) διήρκησε μόνο 10-15 σελίδες. Εδώ, ο θείος Ben έχει χαρακτήρα και φαίνεται ο σοβαρός ρόλος που έπαιξε στην ζωή του Peter, πέρα από την γνωστή σε όλους μας ατάκα “You are a wizard Harry” “With great power come great responsibility”. Επίσης, βλέπουμε τον Peter να διασκεδάζει με τις δυνάμεις του, να φτιάχνει στολές μέχρι να καταλήξει στην τελική και γνωστή σε όλους μου, ενώ δίνεται βάση στο πώς δημιουργεί τον ιστό του. Μην ξεχνάμε ότι ο Peter Parker είναι μια μικρή ιδιοφυΐα κι εδώ ο Bendis μας το δείχνει με τον καλύτερο τρόπο.

The Clone Saga

Εδώ είχα θέμα. Ήμουν μεταξύ αυτού του στόρι, του Venom, του Learning Curve και του Death of a Goblin. Όλα εξαιρετικά, να τα διαβάσετε. Γιατί όμως κατέληξα στο Clone Saga; Γιατί ο BMB πήρε ένα κατεστραμμένο story arc από το κανονικό σύμπαν της Marvel (earth 616) και δημιούργησε μια ιστορία. Όχι λάθος. Δημιούργησε μια ΙΣΤΟΡΙΑΡΑ! Ξέφυγε από το μπέρδεμα και το τέλμα που είχε οδηγήσει το στόρι τη σειρά Amazing Spiderman στα 90’s και μέσα σε λίγα τεύχη μας διηγήθηκε κάτι συγκεκριμένο με δράση, αγωνία και έναν Dr. Octopus βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες του Spiderman. Στα θετικά επίσης, η αποκάλυψη της μυστικής ζωής του Peter στη θεία May και εισαγωγή της Jessica Drew (aka Spider-woman) στο Ultimate σύμπαν του Spiderman με ένα origin τελείως διαφορετικό απ αυτό που ξέραμε.

Death of Spiderman

Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο Bendis πήρε το ρίσκο και στο Ultimate Universe πάντα, σκότωσε τον Peter Parker (δε λέω Spiderman, γιατί ο μύθος του συνεχίστηκε με τον Miles Morales). Σε μια σύγκρουση των Avengers της Carol Danvers και των Avengers του Nick Fury (ναι, είναι δύο ομάδες) ο Spiderman δέχεται μια σφαίρα η οποία προοριζόταν για τον Captain America. Στη συνέχεια, όντας τραυματισμένος πρέπει να προστατεύσει τους αγαπημένους του από τον Green Goblin και την ομάδα του που απαρτίζεται από τους Kraven, Electro και Sandman. Και τα καταφέρνει. Έχοντας δεχτεί όμως πολλά χτυπήματα και έχοντας χάσει αίμα, δυστυχώς βρίσκει το τέλος του. Το καλύτερο κομμάτι του στόρι και ο κύριος λόγος που κερδίζει μια θέση στη δεκάδα μας, είναι ο τελευταίος διάλογος του Peter με τη θεία May, λίγο πριν πεθάνει.

Ας προχωρήσουμε τώρα στο κανονικό σύμπαν της Marvel, γνωστό και ως Earth 616. Εδώ έχουμε τη σειρά του Amazing Spiderman, που δεν την έχει αναλάβει -ευτυχώς- μόνο ένας συγγραφέας και θα μας απασχολήσουν αρκετοί, κυρίως οι J. Michael Straczynski (JMS) και Dan Slott.

Coming Home

Το πρώτο story arc του JMS πίσω στο 2001. Θέτει νέες βάσεις για τον χαρακτήρα, τον κάνει καθηγητή φυσικής σε σχολείο και εισάγει ένα νέο origin για τον Spiderman. Σύμφωνα με αυτό, ο Peter επιλέχθηκε για να έχει τις αραχνοδυνάμεις και το τσίμπημα της αράχνης ήταν απλά η αφορμή για να γίνει υπερήρωας. Μαζί με αυτές τις προσθήκες στο στόρι, έρχεται κι ένας νέος χαρακτήρας, ο Ezekiel, ο οποίος ας πούμε ότι είναι ένας πενηντάρης Spiderman, καθώς κι ένας νέος κακός, ο Morlun, ο οποίος θα φέρει τον ήρωά μας στα όριά του και θα τον απασχολήσει πολλές φορές και στο μέλλον (βλέπε The Other, Spider Verse και το πιο πρόσφατο Spidegeddon). Ο λόγος που το Coming Home είναι στη λίστα είναι επειδή ο JMS κατάφερε να ασχοληθεί τόσο με τον Spiderman, όσο και με τον Peter Parker. Η σειρά έγινε πιο ανθρώπινη και οι στιγμές που ο Peter δεν φοράει την στολή και δεν δέρνει υπερκακοποιούς έγιναν εξίσου ενδιαφέρουσες με αυτές που τη φοράει.

Amazing Spiderman Vol. 2 #36 (The Black Issue)

Επιλέγω να προσθέσω στη δεκάδα ένα στόρι το οποίο αποτελείται από ένα μόνο τεύχος. Το 2001, ένα γεγονός συντάραξε τις ΗΠΑ. Η πτώση των διδύμων πύργων. Ο JMS (πάλι αυτός) εμπνευσμένος και συντετριμμένος από το γεγονός, γράφει αυτό το τεύχος, που δείχνει υπερήρωες και υπερκακοποιούς να μάχονται μεταξύ τους για πρώτη φορά, αλλά να προσπαθούν να συλλάβουν το πόσο τραγικό ήταν αυτό που συνέβη. Τα σκίτσα έχει αναλάβει ο John Romita Jr, ο οποίος -και εδώ- κάνει εξαιρετική δουλειά.

Back in Black

Πάμε στο προτελευταίο story arc του JMS πριν εγκαταλείψει τη σειρά. Ακριβώς μετά τα γεγονότα του Civil War, o Peter έχει ανακαλύψει σε όλους τη μυστική του ταυτότητα και πλέον βρίσκεται κυνηγημένος από τους Avengers και τους παλιούς του εχθρούς. Ένας απ αυτούς, ο Kingpin, κανονίζει από τη φυλακή ένα σχέδιο για να σκοτώσει τον Peter. Η σφαίρα όμως του εκτελεστή βρίσκει τη θεία May και την αφήνει ετοιμοθάνατη. Και τότε ο Peter ξεσπά. Φορά ξανά την μαύρη στολή και βρίσκει τον Kingpin στη φυλακή, όπου και τον σπάει στο ξύλο μπροστά σε όλους τους συγκρατούμενους. Το Back in Black είναι μια ιστορία του Spiderman, αλλά σε σημεία φαίνεται πιο σκοτεινή κι απο ιστορία του Batman. Ο Άνθρωπος Αράχνη είναι κυνηγημένος και η γυναίκα που τον μεγάλωσε κινδυνεύει να πεθάνει, οπότε ξεπερνά τα όριά του και το μόνο που ζητά είναι εκδίκηση.

The Gauntlet/Shed

Μόλις αποχώρησε ο JMS από τη σειρά, την συγγραφή ανέλαβε μια ομάδα καλλιτεχνών, οι οποίοι βάλανε το λιθαράκι τους στο μύθο του Spiderman με αυτό εδώ το στόρι, το οποίο επαναπροσδιορίζει πολλούς κλασσικούς εχθρούς του υπερήρωα. Ένα αρκετά εκτενές story arc, με τα πάνω του (Shed) και τα κάτω του (Something Can Stop The Juggernaut). Σκοπός της νέας εποχής της σειράς είναι να μας ξανασυστηθούν κάποιοι παλιοί, κάποιοι καινούριοι και σίγουρα αγαπημένοι super villains του Ανθρώπου Αράχνη. Το Gauntlet λοιπόν, κάνει αυτό ακριβώς. Η ιστορία ολοκληρώνεται με το Grim Hunt αμέσως μετά, το οποίο αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, αξίζει να το διαβάσετε.

No one Dies

Δεν μπορούσα να αφήσω εκτός λίστας κάποιο πόνημα του Dan Slott. Σίγουρα όχι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, αλλά έχοντας γράψει 1 στα 5 τεύχη του Amazing Spiderman, κατάφερε να δημιουργήσει κάποιες αξιομνημόνευτες ιστορίες. Ενώ υπάρχουν τα Spider-Island, Big Time, Spider-Verse, Superior Spiderman (διαβάστε τα όλα), θέλω να σταθώ σε ένα δίτευχο, το οποίο έγραψε λίγο πριν ο Peter κάνει ένα πέρασμα από τους FF. Έχοντας γίνει μάρτυρας στο θάνατο της Marla Jameson, γυναίκας του πρώην εργοδότη του και νυν δημάρχου της Νέας Υόρκης Jonah Jameson, ο Peter βλέπει έναν πολύ ζωντανό εφιάλτη, στον οποίο εμφανίζονται όλοι οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει εξαιτίας της διπλής του ζωής. Θείος Μπεν, Gwen Stacy, Jean DeWolf, και άλλοι πολλοί, οι οποία στοιχειώνουν και θα στοιχειώνουν για πάντα τον Spiderman. Εκεί είναι που παίρνει μια απόφαση. Κανείς άλλος δε θα πεθάνει. Σίγουρα όχι τόσο μεγάλο στόρι ως προς την άποψη διάρκειας ή γεγονότων, σίγουρα όμως μεγάλο στόρι ως προς την ηθική του χαρακτήρα. Στα θετικά και εμφάνιση του κακοποιού Massacre.

Τώρα, για τα δύο τελευταία story arcs θα προχωρήσουμε σε ιστορίες που έχουν γραφτεί εκτός κάποιας σειράς του Spiderman, αλλά αξίζουν την ανάγνωση και προσοχή των φανς του.

Marvel’s Knighs Spiderman

Αυτό που φοβόταν ο Peter συνέβη. Ένας από τους εχθρούς του έμαθε την μυστική του ταυτότητα και θέτει σε κίνδυνο την θεία May. Αλλά ποιος; Αυτό είναι καλύτερο πράγμα με τις ιστορίες εκτός σειράς. Δεν χρειάζεται να βασιστείς σε κάτι προηγούμενο, ούτε να σκεφτείς κάτι επόμενο. Απλά γράφεις την ιστορία σου. Αυτό κάνει και ο Mark Millar κι έχει σύμμαχο τον εξαιρετικό σχεδιαστή Frank Cho. Η ιστορία δε χαλαρώνει πουθενά, είναι γεμάτη δράση, θέλετε κι άλλα;

Spiderman Blue

Είναι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου κι ο Peter ξεκινάει να ηχογραφεί μια ερωτική εξομολόγηση στην Gwen Stacy, η οποία έχει πεθάνει στο κλασσικό τεύχος “The Night that Gwen Stacy Died” και θυμάται πώς οι δυο τους έγιναν ζευγάρι. Σημασία εδώ δεν έχει η δράση της ιστορίας (έχει αρκετή), αλλά τα συναισθήματα του Peter. Λέει στην Gwen ότι ακόμα ο θάνατος της τον στοιχειώνει, παρόλο που η Mary Jane τον έμαθε να αγαπά ξανά. Στο τέλος του στόρι, ο Peter παρατηρεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ηχογράφησης η Mary τον ακούει και η κορύφωση του Spiderman Blue είναι όταν του λέει ότι δε θυμώνει μαζί του κι ότι και στην ίδια λείπει η Gwen. Ίσως το καλύτερο κόμικ που έχει να προσφέρει ο μύθος του Spiderman, όσον αφορά την ερωτική ζωή του Peter, και δε θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, όταν η ομάδα που το δημιούργησε είναι οι γνωστή από το Batman: The Long Halloween, Jeph Loeb και Tim Sale.

  • Ο Ηλίας Ηλιόπουλος ασχολείται επαγγελματικά με το να βλέπει ταινίες και στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει για συναρτήσεις. Κατοικεί στο Μαρούσι και δυστυχώς όχι στο Λος Άντζελες και έχει σαν στόχο να δημιουργήσει τον προσωπικό του κινηματογράφο για να αποφεύγει τους ενοχλητικούς τύπους που μασουλάνε ποπ κορν κατά τη διάρκεια της προβολής

Προτεινόμενα

«Αντρέι Ρουμπλιόφ» – Αφιέρωμα στο αριστούργημα του Ταρκόφσκι

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Donatella Baglivo για το τί είναι τέχνη, ο Σοβιετικός σκηνοθέτης ...

«Amadeus» – Ο Αγαπητός του Θεού

Ποιος θα ήταν άραγε δικαιότερο να οριστεί για να περιγράψει την ζωή ενός ενανθρωπισμένου ...

«Ο Τελευταίος Σαμουράι» – Πίσω από την ιστορία

Για την θρησκεία κάποιων ορεινών λαών της άπω ανατολής, κατά την μετά θάνατον ζωή ...

«Η Ζωή είναι Ωραία» – Αφιέρωμα

Τι είπατε μπροστά στα παιδιά σας την τελευταία φορά που τελείωσε ο καφές και ...

«Unforgiven» – Αφιέρωμα

Όταν το «Unforgiven» του Clint Eastwood έφυγε από τα Oscar με τέσσερα βραβεία παραμάσχαλα, ...