Οι 10 καλύτεροι τίτλοι αρχής τηλεοπτικών σειρών

Όπως θα κρίνει κανείς ένα βιβλίο απ’ το εξώφυλλο, έτσι και οι τίτλοι αρχής μιας τηλεοπτικής σειράς παίζουν μεγάλο ρόλο για την επιτυχία της. Δεν λέμε, ασφαλώς, πως η ποιότητα της σειράς εξασφαλίζεται και μόνο από τους καλοφτιαγμένους τίτλους αρχής, όμως και αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο για τον μέσο θεατή. Στην ουσία, οι τίτλοι αποτελούν μια εισαγωγή στην ατμόσφαιρα της σειράς, έτσι ώστε να τραβήξουν και το κοινό με επιτυχία. Σε αυτή την λίστα θα συμπεριλάβουμε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους ως και την σημασία τους στη σειρά.

 

The Simpsons (1989-)

Αυτή η animated οικογένεια είναι και η μακροβιότερη σειρά στη λίστα μας. Οι τίτλοι της, όπως θα δείτε και παραπάνω, με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν σε σημεία, όμως το νόημα παραμένει το ίδιο: παρακολουθούμε την ζωή της οικογένειας Simpson και τις περιπέτειες τους, μαζί με τις ζωές όλων των κατοίκων του Springfield. Πολλές μετέπειτα σειρές καρτούν όπως το «Family Guy» δανείστηκαν ιδέες από το συγκεκριμένο opening, χωρίς όμως να αποκτήσουν αντίστοιχη σημασία.

Twin Peaks (1990-1991)

Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό παράδειγμα τίτλων που δεν συμπεριλαμβάνει στοιχεία για την αγαπημένη σειρά του David Lynch. Αυτό που πετυχαίνουν όμως είναι να εισάγουν τον θεατή στον απόκοσμο κόσμο του «Twin Peaks», της πιο ιδιαίτερης κωμόπολης που έχουμε δει στην τηλεόραση. Το γότθικο σκηνικό παρατίθεται στα μάτια μας, δίνοντας μας μια γεύση από την ωραία ατμόσφαιρα του έργου. Το τραγούδι της Julie Cruise και του Angelo Badalamenti όμως είναι τα καλύτερα στοιχεία, τα οποία δίνουν στις όμορφες αυτές εικόνες ζωή. Η σειρά πρόκειται να επανέλθει σε μερικούς μήνες στην οθόνη, οπότε είμαστε έτοιμοι για κάτι διαφορετικό (και ας ελπίσουμε ισάξιο).

 

Six Feet Under (2001-2005)

Στο «Six Feet Under» ακολουθούμε την οικογένεια Fisher, που έχει γραφείο κηδειών, και μέσα από τις ζωές τους παρακολουθούμε και την ανάπτυξη πολλών ερωτημάτων, όπως αυτό του θανάτου. Αυτό που κάνουν όμως αυτοί οι υπέροχοι τίτλοι αρχής είναι μοναδικό: μας παρουσιάζουν αναλυτικά τη διαδικασία της προετοιμασίας του νεκρού για την ταφή. Και η ατμόσφαιρα, ασφαλώς, δεν θα ήταν ίδια χωρίς το κεντρικό θέμα από τον οσκαρικό Thomas Newman. Αυτοί δημιουργούν μια μακάβρια ατμόσφαιρα που, ταυτόχρονα, έχει την ομορφιά διάχυτη.

The Wire (2002-2008)

Η πλέον ρεαλιστικότερη αστυνομική σειρά όλων των εποχών, το «Wire» είναι ταυτόχρονα και μια από τις πιο καλογραμμένες σειρές που έχουμε δει. Οι τίτλοι αρχής του, αν και λιγότερο αβανταδόρικοι από άλλους, παρουσιάζουν σε γρήγορο μοντάζ στοιχεία της υπόθεσης της κάθε season, όπως κοντινά πλάνα από εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και τα μηχανήματα παρακολούθησης για την καταγραφή αυτών των δραστηριοτήτων.

Weeds (2005-2012)

Δεν μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς θα μπορούσε να υπάρχει σαν opening μιας κωμικής σειράς με θέμα μιας νοικοκυράς που μετά τον θάνατο του άντρα της γίνεται έμπορος μαριχουάνας για να βγάλει τα προς το ζην. Κι όμως, οι τίτλοι αρχής της σειράς σε βάζουν στο νόημα με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, λες και σου δημιουργούν παραίσθηση. Από την μια εμφανίζονται πολλές πανομοιότυπες μορφές ταυτόχρονα (λες και τα βλέπεις διπλά), από την άλλη το ίδιο το τραγούδι φαίνεται να μπερδεύεται και να μην βγάζει νόημα. Και, κάπου στο τέλος, εμφανίζεται και ένα φύλλο μαριχουάνας στον αέρα, σαν να μας λέει «εγώ φταίω». Ή κάτι παρόμοιο…

Dexter (2006-2013)

Ο αγαπημένος μας τηλεοπτικός serial killer δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Σε μια τόσο αιματοβαμμένη σειρά κανείς θα περίμενε πτώματα να περιφέρονται και πολύ αίμα (όπως στο πανέμορφο intro του «Hannibal»), οι δημιουργοί του «Dexter» όμως κατέληξαν σε κάτι πολύ πιο δημιουργικό: την πρωινή ρουτίνα του ήρωα. Μια κλασική ρουτίνα που περιλαμβάνει ξύρισμα, πρωινό, άλεσμα καφέ, ντύσιμο και πλύσιμο δοντιών, όμως από την αρχή γίνεται μακάβρια, από την μία μέσω του υπέροχου μουσικού θέματος του Rolfe Kent και απ’ την άλλη από μικρές λεπτομέρειες αίματος ή που, έστω, μας δίνουν αυτή την εικόνα. Σαν highlight της ατμόσφαιρας το κουνούπι στην αρχή, το οποίο ο Dexter σκοτώνει με χαμόγελο, όπως κάνει και με τα θύματά του.

True Blood (2008-2014)

Μπορεί η σειρά να μην είχε το μέλλον που ήθελε και να χάθηκε στην μετριότητα, ήταν όμως μια από τις πρώτες σειρές που έφεραν τους βρικόλακες στην τηλεόραση, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που μπορείς άνετα να κρατήσεις από τους τίτλους αρχής είναι το «Bad Things» του Jace Everett, δεν είναι όμως το μοναδικό. Υπάρχει συνεχώς το american trash στοιχείο, το οποίο χαρακτήριζε την σειρά. Υπάρχουν επίσης κάποιες «μικρές» πληροφορίες για το setting, ένας κόσμος που συνυπάρχουν άνθρωποι και βρικόλακες. Όμως υπάρχει και αυτό το στοιχείο όλων των σειρών του HBO: είναι sexy.

The Walking Dead (2010-)

Απόψε ξεκινάει νέος κύκλος με τα ζόμπια, και η σειρά είναι δυνατότερη από ποτέ. Όμως η σειρά από την αρχή φαινόταν να έχει ενδιαφέρον, με τους πρώτους τίτλους αρχής να δείχνουν παλιές φωτογραφίες και τα απομεινάρια του κατεστραμμένου κόσμου. Μετά από την δεύτερη σαιζόν, όμως, οι τίτλοι άρχισαν να αλλάζουν συνεχώς, επαναπροσδιορίζοντας το setting. Και πάντα αυτό γίνεται ατμοσφαιρικά, υπενθυμίζοντας μας με τον αποχρωματισμό του το κόμικ του Robert Kirkman, στο οποίο βασίζεται η σειρά.

Game of Thrones (2011-)

Η αγαπημένη σειρά του κόσμου έχει ίσως τους καλύτερους τίτλους αρχής που έχουν υπάρξει. Το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει την προσοχή είναι το μουσικό θέμα του Ramin Djawadi, το οποίο είναι αξέχαστο. Το επόμενο που θα μας μείνει, όμως, η ο χάρτης του κόσμου του Westeros, ο οποίος σε κάθε επεισόδιο είναι και διαφορετικός, στήνοντας το σκηνικό για όσα μέρη θα επισκεφθούμε αυτή τη φορά. Ένας υπέροχα σχεδιασμένος χάρτης, ο οποίος κινείται με γρανάζια σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Και, εντελώς πρόσφατα, ανακαλύψαμε πως υπάρχει πραγματικά στην σειρά, στη βιβλιοθήκη των Maesters στην Citadell του Old Town. Ίσως στην επόμενη season να μπορέσουμε να την ερευνήσουμε κιόλας.

True Detective (2014-?)

Μπορεί ο πρώτος κύκλος επεισοδίων να μην είχε την συνέχεια που του άξιζε, όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν μια αυτοτελή σειρά. Το ταλέντο που εμφανίζεται είναι κινηματογραφικών προδιαγραφών, με τον Matthew McConaughey και τον Woody Harrelson στα καλύτερά τους. Και εδώ, όμως, οι τίτλοι αρχής είναι που κερδίζουν εξ αρχής το ενδιαφέρον, με κάθε εικόνα που εμφανίζεται να μοιάζει μ’ ένα εξαιρετικό poster σαν αυτά που βλέπουμε μαζεμένα στα multiplex. Κάθε εικόνα των τίτλων παρουσιάζει και μια πτυχή της σειράς, όπως την γότθικη αισθητική και την απομόνωση των ηρώων. Ακόμη και αν το μέλλον της σειράς είναι αβέβαιο, πάντα θα έχουμε αυτή την πρώτη season.

Tags:

  • Ο Χρήστος Γιαννάκενας δεν θέλει να γράφει για ταινίες μπας και ξεχάσει πως δεν έχει ακόμα τελειώσει τις σπουδές του, αλλά επειδή αγαπάει το σινεμά. Συχνά γράφει άλλα πράγματα, όπως ιστορίες ή ιδέες για ταινίες, αλλά κυρίως βαριέται. Που ξέρεις; Αν σήμερα δεν βαριέται μπορεί να διαβάσεις κάτι καινούργιο...

  • Προβολή σχολίων

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Προτεινόμενα