10 αναπάντεχες προδοσίες σε ταινίες που δεν περίμενε κανείς μας

Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, πολλές φορές μια μεγάλη προδοσία μπορεί να προσδιορίσει και μια αξιοσημείωτη ιστορία. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλήσουμε, όμως, για μερικές πολύ σημαδιακές προδοσίες στην κινηματογραφική ανθολογία. Σε αυτή την λίστα θα συναντήσουμε μικρές και μεγάλες κινηματογραφικές προδοσίες που κλόνισαν την εμπιστοσύνη μας. Πολλές από αυτές, μάλιστα, μας έδωσαν και μερικές απ’ τις καλύτερες σκηνές του σινεμά.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS! 

1. Fredo Corleone – «The Godfather: Part II» (1974)

 

Ακόμη και ανάμεσα σε συγγενείς πολλές φορές δεν μπορείς να τρέφεις εμπιστοσύνη. Στην περίπτωση του Fredo (John Cazale), το πρόβλημα του ήταν η έλλειψη σεβασμού απέναντι του. Παρότι είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας, πάντα ένιωθε πως θεωρούταν άχρηστος, πράγμα που φάνηκε κυρίως από την ανάδειξη του αδερφού του Michael (Al Pachino) στην καρέκλα του «Νονού». Η πράξη του όμως να προδώσει σε εχθρούς του αδερφού του σημαντικά μυστικά της Οικογένειας έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές του Michael και της  οικογένειας του. Η σκηνή που αποκαλύπτεται η προδοσία του Fredo μένει στα χρονικά, όσο ο αδερφός του τον φιλάει και του λέει πως του «ράγισε την καρδιά«.

 

2. Ash – «Alien» (1979)

Το αριστούργημα τρόμου του Ridley Scott τηρεί την υπόσχεση του poster του, πως στο διάστημα κανείς δεν μπορεί να ακούσει τις κραυγές σου. Και, ενώ κανείς δεν περίμενε την εμφάνιση του τεράστιου εξωγήινου που κυνηγούσε το πλήρωμα του διαστημοπλοίου «Nostromo», μεγαλύτερο ίσως σοκ αποτελεί η προδοσία του Ash (Ian Holm). Ενώ παρουσιάζεται αρχικά ως ο νοσοκόμος του πληρώματος, λίγο μετά την μέση της ταινίας αποκαλύπτεται πως ο ρόλος του είναι να διασφαλίσει την επίτευξη της πραγματικής αποστολής του πλοίου, που δεν είναι άλλη απ’ το να μεταφέρει πίσω στη Γη το εξωγήινο πλάσμα. Και αυτή η αποκάλυψη έρχεται εντελώς ανέλπιστα, όταν επιχειρεί να δολοφονήσει την ηρωίδα Ripley (Sigourney Weaver). Μεγαλύτερο όμως σοκ είναι η αποκάλυψη πως ο Ash στην πραγματικότητα είναι ανδροειδές με συγκεκριμένη αποστολή.

 

3. Max Bercovicz – «Once Upon a Time in America» (1984)

Ο μαιτρ του Σπαγγέτι Γουέστερν Sergio Leone επέλεξε να αλλάξει την ροή της καριέρας του γυρίζοντας ένα γκανγκστερικό έπος. Σε αυτή την ιστορία παρακολουθούμε την άνοδο και την πτώση μιας παρέας παιδικών φίλων και συντρόφων στο έγκλημα, κατά την πάροδο σαράντα χρόνων, έχοντας όμως στο κέντρο τους αυτοκόλλητους Noodles (Robert DeNiro) και Max (James Woods). Τα πράγματα στραβώνουν όταν σε μια συμπλοκή ο Max και η υπόλοιπη παρέα σκοτώνονται, ενώ ο ίδιος ο Noodles καταφέρνει να αποδράσει απ’ την Νέα Υόρκη. Όταν όμως μετά από χρόνια το παρελθόν καλεί τον Noodles πίσω, τότε έρχεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη αποκάλυψη. Ο Max όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά ήταν και εκείνος που πρόδωσε την παρέα με αντάλλαγμα μια νέα ταυτότητα, φτάνοντας να γίνει μέχρι και γερουσιαστής.

 

4. Carter Burke – Aliens (1986)

Επανερχόμαστε στο σύμπαν του «Alien». Αυτή την φορά η Ellen Ripley συμμετέχει σε μια αποστολή εξόντωσης των εξωγήινων πλασμάτων συνοδεία πεζοναυτών. Επειδή όμως από πίσω απ’ την αποστολή κρύβεται η εταιρία που προσπαθούσε να πάρει το alien απ’ την πρώτη ταινία, τα πράγματα δεν κυλούν και πολύ καλύτερα. Την κατάσταση μάλιστα την χειροτερεύει η παρουσία του απεσταλμένου τους, Carter Burke. Παρότι στην αρχή η συμπεριφορά του είναι πολύ φιλική, όταν στην πορεία αποκαλύπτονται τα κίνητρα της εταιρίας η μάσκα του πέφτει. Ο Burke δεν διστάζει να θυσιάσει ορδές πεζοναυτών προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του. Και τελικά αυτή του η μανία είναι που τον οδηγεί στον θάνατο.

 

5. Alec Travelyan – «GoldenEye» (1995)

Ενώ ο James Bond (Pierce Brosnan) αναλαμβάνει να εισβάλει σε μια βάση των Ρώσων με τον καλύτερο του φίλο, Alec Travelyan (Sean Bean). Κατά την διάρκεια της αποστολής, όμως, ο Alec συλλαμβάνεται και εκτελείται, οδηγώντας τον Bond σε πολλές τύψεις. Εννέα χρόνια μετά, όμως, η αλήθεια αποκαλύπτεται: ο Alec όχι μόνο δεν πέθανε ποτέ, αλλά μάλιστα είχε προδώσει και την Αγγλία και τον φίλο του. Το κερασάκι στην τούρτα, ο στόχος του να κλέψει την τράπεζα της Αγγλίας και να καταστρέψει την οικονομία της.

 

6. HAL – «2001: A Space Odyssey» (1968)

Σε αυτό το πρωτοποριακό έπος επιστημονικής φαντασίας γεννήθηκε κι ένας απ’ τος σημαντικότερους «κακούς» του κινηματογράφου. Η τεχνητή νοημοσύνη HAL 9000 καθοδηγεί το πλήρωμα του Discovery προς τον Δία, όμως σύντομα μερικά σφάλματα του οδηγούν το πλήρωμα στην απόφαση να τον αποσυνδέσουν. Ο HAL όμως είναι ένα βήμα μπροστά και καταλαβαίνει το σχέδιο, οπότε αποπειράται να δολοφονήσει τους δύο αστροναύτες. Ενώ κανείς θα έλεγε πως είναι μια πράξη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τα κίνητρα του εντοπίζονται πιο εύκολα στο βιβλίο όπου βασίζεται η ιστορία: επειδή κρύβει μέρος της αποστολής από το πλήρωμα, ο HAL για να σταματήσει να τους λέει ψέματα βλέπει σαν μόνη λογική λύση να τους σκοτώσει. Φυσικά, τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 

7-8. Lau Kin-ming / Colin Sullivan – «Infernal Affairs / The Departed» (2002/2006) – ΙΣΟΨΗΦΙΑ

Πολλοί αγνοούν το γεγονός, όμως το «Departed» είναι το επιτυχημένο remake μιας εξίσου επιτυχημένης ταινίας απ’ το Χονγκ Κονγκ. Και στις δύο ταινίες πρωταγωνιστές είναι δύο αστυνομικοί που ο ένας είναι μυστικός αστυνομικός μέσα σε μια συμμορία, ενώ ο άλλος έχει εισχωρήσει στην αστυνομία για λογαριασμό της ίδιας συμμορίας. Μέσα από πολλές πλοκές και επιπλοκές, όμως, ο τελευταίος απ’ τους δύο (Andy Lau / Matt Damon) αποφασίζει να παραδώσει την συμμορία για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εν τέλει και ο ίδιος σκοτώνει τον αρχηγό της συμμορίας, που μέχρι τότε ήταν μέντορας του (Eric Tsang / Jack Nicholson), προκειμένου να μην αφήσει ίχνη.

 

9. Dudley Smith – «L. A. Confidential» (1997)

Στο νουάρ έπος του Curtis Hanson, τα όρια μεταξύ νομίμου και παρανόμου φαίνονται εύκολα προσπελάσιμα. Απ’ όλους τους βίαιους και διαφθαρμένους αστυνομικούς της ιστορίας, όμως, πραγματικά κακός είναι ο Dudley Smith (James Cromwell), ο οποίος θέλει να γίνει κυρίαρχος του υποκόσμου του Λος Άντζελες. Πρώτα απ’ όλα κλέβει την ηρωίνη του γκάνγκστερ Mickey Cohen, ενώ έπειτα για να καθαρίσει τα ίχνη του καθαρίζει όσους εμπλέκονταν. Οι εκβιασμοί έρχονται και οι βιοπραγίες παρέρχονται, η ουσιαστική προδοσία του όμως έρχεται όταν σκοτώνει εν ψυχρώ τον συμπρωταγωνιστή του Jack Vincennes (Kevin Spacey), αποκαλύπτοντας και στο κοινό τον ρόλο του στην ιστορία.

 

10. Cypher – «The Matrix» (1999)

Στον κόσμο του «Matrix» η ψευδαίσθηση πολύ συχνά ταυτίζεται με την πραγματικότητα. Σ’ έναν κόσμο που δεν είναι πραγματικός και ακόμη και οι ίδιες οι αισθήσεις αποτελούν μια προσομοίωση, οι ήρωες καλούνται να αποδεχθούν τον πραγματικό κόσμο στον οποίο βρίσκονται, ο οποίος είναι λιγότερο βολικός και χωρίς ανέσεις. Ο Cypher (Joe Pantoliano) όμως δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτήν την πραγματικότητα, αφού δεν μπορεί να απολαύσει καλά καλά μια ωραία μπριζόλα. Έτσι, αποφασίζει να προδώσει τους συμμάχους του στο Σύστημα, προκειμένου να μπορεί να επιστρέψει πίσω στο «Matrix» και να ζήσει εκεί όλα όσα λείπουν απ’ την πραγματικότητα. Ναι, γι’ αυτήν την μπριζόλα.

 

  • Ο Χρήστος Γιαννάκενας δεν θέλει να γράφει για ταινίες μπας και ξεχάσει πως δεν έχει ακόμα τελειώσει τις σπουδές του, αλλά επειδή αγαπάει το σινεμά. Συχνά γράφει άλλα πράγματα, όπως ιστορίες ή ιδέες για ταινίες, αλλά κυρίως βαριέται. Που ξέρεις; Αν σήμερα δεν βαριέται μπορεί να διαβάσεις κάτι καινούργιο...

  • Προβολή σχολίων

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Προτεινόμενα

Οι 10 καλύτερες μαύρες κωμωδίες

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας για τις κωμωδίες, σειρά έχουν η μαύρη κωμωδία ...

Όλες οι νέες ταινίες της Disney με ηθοποιούς

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, το 2017 είδαμε (και θα δούμε) πολλές νέες ταινίες ...

8 ταινίες που διαστρέβλωσαν παντελώς την ιστορία

Είναι λογικό στον κινηματογράφο να μην υπάρχει πάντα ιστορική ακρίβεια, όμως κάποιες ταινίες απλά ...

Τα 8 πιο απογοητευτικά sequels ταινιών που αγαπήσαμε

Το να κάνεις καλή συνέχεια σε μια σειρά ταινιών είναι μεγάλη υπόθεση, όμως είναι ...