10 «προφητικές» ταινίες που προέβλεψαν σωστά το μέλλον

Είναι αλήθεια πως το σινεμά επιστημονικής φαντασίας δεν καταφέρνει να έχει πάντα ακριβείς προβλέψεις. Μεγάλο παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει το «2001: A Space Odyssey», όπου τα διαστημικά ταξίδια αποτελούν καθημερινότητα, ή το «Blade Runner», στο οποίο εν έτη 2016 κατασκευάζονται ανδροειδή. Κι όμως, πολλές ταινίες sci-fi έκαναν επιτυχημένες προβλέψεις σε άλλους τομείς. Κινητά τηλέφωνα, βιντεοκλήσεις, ή ακόμη και ταινίες που επρόκειτο να προβληθούν κάποια στιγμή. Σε αυτή τη λίστα, λοιπόν, θα συναντήσουμε μερικές κινηματογραφικές προβλέψεις που βγήκαν αληθινές!

«Forbidden Planet» (1956) – Κινητά τηλέφωνα

Παρότι πολλοί πιστεύουν πως την αρχή την έκανε το «Star Trek», η αλήθεια είναι πως τα κινητά τηλέφωνα είχαν εμφανιστεί νωρίτερα στον κινηματογράφο. Συγκεκριμένα, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Fred M. Wilcox, που ήταν εμπνευσμένο από το έργο του Σαίξπηρ «Τρικυμιά». Παρότι η τεχνολογία που φαινόταν στην ταινία ξεπεράστηκε, αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση κινητού τηλεφώνου στον κινηματογράφο.

«2001: A Space Odyssey» (1968) – Tablet και Siri

Το αριστούργημα του Stanley Kubrick μπορεί να μην προέβλεψε απολύτα το μέλλον, όμως κάποιες από τις προβλέψεις του βγήκαν αληθινές. Πέρα από τα διαπλανητικά ταξίδια και τους διαστημικούς σταθμούς της, η ταινία απεικόνισε δύο εξίσου σημαίνουσες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Η μια ήταν ενός είδους ταμπλέτα όπου προβάλλονται βίντεο, ενώ η άλλη ένας πλοηγός τεχνητής νοημοσύνης. Σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, η τεχνολογία των tablet και η βοήθεια μιας Siri είναι ρουτίνα.

«Star Trek: The Motion Picture» (1979) – Bluetooth

Ένας λόγος που το «Star Trek» θεωρείται από πολλούς καλύτερο του «Star Wars» είναι η προνοητική του ματιά προς το μέλλον. Στην παραπάνω φωτογραφία, μάλιστα, βλέπουμε την πρώτη εμφάνιση του Bluetooth στο αυτί της αξιωματικού Ουχούρα του Enterprise!

«Blade Runner» (1982) – Διαφημιστικές Πινακίδες

Παρότι στην εποχή του δεν εκτιμήθηκε κατάλληλα, η αλήθεια είναι πως το «Blade Runner» άλλαξε τον κινηματογράφο για πάντα. Σε αυτήν την περίπτωση, μιας από τις σημαντικές προβλέψεις στο αριστούργημα του Ridley Scott ήταν οι διαφημιστικές πινακίδες που -στο τότε μακρινό μέλλον του 2019- παίζουν βιντεοσκοπημένες διαφημίσεις. Αυτό είναι πραγματικότητα εδώ και χρόνια, όπως διαπιστώνει κανείς από φωτογραφίες της Νέας Υόρκης και του Τόκιο.

«Videodrome» (1983) – Video streaming πλατφόρμες και YouTube

Στο μελλοντολογικό έργο του David Croenenberg οι άνθρωποι παρακολουθούν ένα εθιστικό μυστικό κανάλι με χιλιάδες βίντεο σεξ και βίας. Αυτή η αναφορά όχι μόνο προέβλεψε το YouTube που όλοι επισκεπτόμαστε σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και κάθε πλατφόρμα streaming σε ίντερνετ και τηλεόραση (ακόμη και το πορνό).

«Back to the Future Part II» (1989) – Skype και Flat Οθόνες

Παρότι δεν είδαμε μέσα στο 2015 ούτε ιπτάμενα skate ούτε «Jaws 19», σίγουρα έχουμε βιντεοκλίσεις μέσω του Skype και του Facebook. Αυτό που όμως προβλέπει πιο σωστά απ’ όλα το «Back to the Future Part II» είναι η χρήση μια οικιακής, τεράστιας τηλεόρασης για αυτόν τον σκοπό, η οποία είναι μάλιστα εντελώς flat.

«The Cable Guy» (1996) – Online gaming και όλα σε ένα

Παρότι δεν σκόπευε σε κάτι τέτοιο, αυτή η κωμωδία κατάφερε να προβλέψει το μέλλον με δραματική ακρίβεια. Σε μια σκηνή κλασικής τρέλας του Jim Carrey, ουρλιάζει στην βροχή πως σύντομα θα παίζει Mortal Combat με τον φίλο του στο Βιετνάμ, προβλέποντας έτσι την εμφάνιση του online gaming – που πλέον είναι μια πραγματικότητα – αλλά και πως κάθε Αμερικάνος πολίτης θα έχει καλωδιακή τηλεόραση, υπολογιστή και τηλέφωνο σε μια συσκευή, όλα σε ένα.

«The Truman Show» (1998) – Reality TV και Τηλεθέαση

Προφητικό όσο λίγα, το σατιρικό δράμα του Peter Weir είχε την δυνατότητα να προβλέψει μια ολόκληρη εποχή, αυτή των reality show. Από το «Big Brother» και το αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας «Survivor», η live τηλεόραση είναι γεγονός. Ακόμη σημαντικότερη, όμως, είναι η απεικόνιση του κοινού αυτών των εκπομπών, που  τις καταναλώνει σε καθημερινή βάση, εθισμένο στις ζωές των άλλων.

«Minority Report» (2002) – Ανίχνευση κίνησης και αναγνώριση προσώπου

Βασισμένη σε ιστορία του πρωτοπόρου Philip K. Dick, η ταινία του Spielberg καταφέρει να προβλέψει εξίσου σωστά το μέλλον. Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποτραπεί κάποιο έγκλημα βάσει προδιάγνωσης, η ταινία πετυχαίνει να δείξει πως μπορεί ένας υπολογιστής να ελεγχθεί μέσω ανίχνευσης κίνησης. Από την άλλη, οι κάμερες ασφαλείας πλέον μπορούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα και να τα ξεχωρίσουν ως καταζητούμενους. Η αλήθεια είναι πως ο Spielberg προσέλαβε ειδικούς μελλοντολόγους για να βοηθήσουν στην κατασκευή του κόσμου της ταινίας, το αποτέλεσμα όμως τους ξεπερνάει.

«I Am Legend» (2007) – «Batman V. Superman«

Ασφαλώς και πρόκειται για σύμπτωση, όμως δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε! Η ταινία επιβίωσης με τον Will Smith άρεσε σε κάποιους, όμως σε κάποιο σημείο υπήρχε η αναφορά μιας ταινίας με τίτλο «Batman Vs. Superman». Ασφαλώς επρόκειτο για ένα πρότζεκτ που είχε η Warner αλλά εγκαταλείφθηκε σε πρώιμο στάδιο, όμως γελαστήκαμε όλοι. Εννέα χρόνια μετά την προβολή του «I am Legend» κυκλοφόρησε το «Batman V. Superman» του Zack Snyder. Ποιά είναι η ειρωνεία; Το «I am Legend» ήταν αρκετά καλύτερο του «Batman V. Superman»!

Tags:

  • Ο Χρήστος Γιαννάκενας δεν θέλει να γράφει για ταινίες μπας και ξεχάσει πως δεν έχει ακόμα τελειώσει τις σπουδές του, αλλά επειδή αγαπάει το σινεμά. Συχνά γράφει άλλα πράγματα, όπως ιστορίες ή ιδέες για ταινίες, αλλά κυρίως βαριέται. Που ξέρεις; Αν σήμερα δεν βαριέται μπορεί να διαβάσεις κάτι καινούργιο...

  • Προβολή σχολίων

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Προτεινόμενα

12 ταινίες για τη σκοτεινή πλευρά της αγάπης

Οι ιστορίες αγάπης πάντα ήταν αγαπημένο θέμα του κινηματογράφου. Υπάρχουν, όμως, πολλές φορές που ...

10 καρτούν αυστηρά για ενήλικες

Παρότι τα καρτούν τα ταυτίζουμε με τις παιδικές ταινίες, αυτό δεν ισχύει πάντα. Παρότι ...

Όλες οι νέες ταινίες της Disney με ηθοποιούς

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, το 2017 είδαμε (και θα δούμε) πολλές νέες ταινίες ...

10 μισητές γυναίκες σε ταινίες που κανείς δεν χωνεύει

Για να το ξεκαθαρίσουμε απ’ την αρχή, αυτό το κείμενο δεν στοχεύει να προσβάλλει ...

Οι 10 καλύτερες μαύρες κωμωδίες

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας για τις κωμωδίες, σειρά έχουν η μαύρη κωμωδία ...