15 γαμάτοι κακοί που δεν μπορείς να μισήσεις

Ας το παραδεχθούμε, πολύ συχνά οι κακοί είναι πιο γαμάτοι από τους καλούς. Ίσως γι’ αυτό να φέρει ευθύνη που οι καλοί πολλές φορές είναι λιγότερο δουλεμένοι από τους κακούς, μιας και πρέπει ο θεατής να ταυτιστεί με τον ήρωα όσο τον ακολουθεί στο ταξίδι του. Ή, πάλι, οι κακοί είναι φτιαγμένοι για να είναι πιο έξυπνοι προκειμένου να αποτελέσουν μια αξιοσημείωτη απειλή για τον ήρωα. Ή, μάλιστα, μπορεί και οι ηθοποιοί που τους δίνουν ζωή να είναι πραγματικά απίστευτοι. Όπως και να ‘χει, όμως, υπάρχουν φορές που οι κακοί είναι απλά γαμάτοι και που δεν μπορείς να τους αντιπαθήσεις. Τέτοιες περιπτώσεις κακών εξετάζουμε σε αυτή την λίστα. Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε ένα μέσο, σε αυτή την λίστα περιέχονται γαμάτοι κακοί τόσο από τον κινηματογράφο όσο και από την τηλεόραση, τους οποίους δεν μπορείς να μισήσεις.

 

Προσοχή: Πιθανότατα ακολουθούν SPOILERS!

 

Darth Vader – «Star Wars» (1977-)

 

Αναμφίβολα, ο Darth Vader είναι ένας κακός που φαίνεται απειλητικός και συνάμα γοητευτικός. Παρά την αποκάλυψη πως ήταν ο έκπτωτος εκλεκτός των Jedi, ο Vader δεν γίνεται αντιπαθής στο κοινό, αλλά πραγματικά ανθρώπινος. Και έτσι δικαιολογείται και η μεταστροφή του στο τελευταίο μέρος, όπου δίνει το χαριστικό κτύπημα και την τελική νίκη στους καλούς. Μοναδικός ο James Earl Jones στην φωνή του.

Roy Batty – «Blade Runner» (1982)

 

Στο μελλοντολογικό αριστούργημα του Ridley Scott ο Harrison Ford κυνηγάει ανδροειδή με σκοπό να τα «αποσύρει». Όμως μαθαίνουμε, μέσα από τον αρχηγό της ομάδας τους, Roy (Rutger Hauer) πως τα κίνητρα τους είναι αγνά: θέλουν να ζήσουν περισσότερο απ’ το καθορισμένο. Και αυτή η αναζήτηση του Roy τον κάνει ανθρώπινο, παρότι όλοι οι υπόλοιποι τον διώκουν που δεν είναι άνθρωπος.

Hans Gruber – Die Hard (1988)

 

Παρότι είναι ένας κοινός ληστής που το παίζει τρομοκράτης, ο Hans Gruber είναι από τους απολαυστικότερους κακούς σε ταινία δράσης. Με τρομερές ατάκες και θανάσιμα βλέμματα, ο Alan Rickman στον πρώτο ρόλο του καταφέρνει να σε μαγνητίσει εξίσου με τον ήρωα Bruce Willis. Αυτή ήταν η αρχή της υπέροχης καριέρας του εκλιπόντος ηθοποιούς, αλλά και ο λόγος που πολλοί αγαπούν να μισούν τον Severus Snape στα «Harry Potter».

Harry και Marv – Home Alone (1990)

 

Παρότι ο μικρός Kevin του Macaulay Culkin ήταν ο ήρωας της ιστορίας, δεν μπορείς παρά να λατρέψεις το ντουέτο των δύο μεγάλων αντιπάλων του. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι διαρρήκτες Harry και Marv (Joe Pesci και Daniel Stern) είναι αυτοί που στην πραγματικότητα τυραννιούνται από τον Kevin, μιας και οι παγίδες που τους στήνει μόνο αθώες δεν είναι, βάζοντας την ζωή τους στοίχημα με καρφιά, ηλεκτρισμό, τούβλα, αεροβόλα όπλα ή ακόμη και την ίδια την φωτιά. Και γι’ αυτό τους συμπαθούμε: επειδή τους λυπόμαστε.

Άδης – «Hercules» (1997)

 

Στο αγαπημένο animation της Disney, μεγάλος κακός είναι ο Άδης, θεός του Κάτω Κόσμου. Η διαφορά του με όλους τους υπόλοιπους κακούς της Disney, όμως, είναι πως ο ρόλος του είναι πραγματικά αστείος. Με ατάκες φωτιά, ο Άδης μοιάζει περισσότερο με σαρδόνιο ατζέντη του Χόλιγουντ παρά με σκοτεινό θεό, και αυτό χάρη στους αυτοσχεδιασμούς του James Woods στην αυθεντική εκδοχή. Παραπάνω έχουμε την ελληνική μεταγλώττιση με τον Κωνσταντίνο Τζούμα στο ρόλο, εξίσου μοναδική!

Tyler Durden – Fight Club (1999)

 

Στην κλασική πλέον ταινιάρα του David Fincher, ο Brad Pitt είναι ο Tyler Durden, συμπρωταγωνιστής της ιστορίας αλλά και μεγάλος «κακός» της. Όμως δεν μπορούμε να τον αντιπαθήσουμε, καθώς είναι το άκρως αντίθετο του ανώνυμο πρωταγωνιστή (Edward Norton): έξυπνος, χαρισματικός, σέξι, αναρχιστής, απελευθερωμένος… Δεν είναι να απορείς που αποτελεί αποκύημα της φαντασίας του, την μόνη του ευκαιρία να είναι όσα θέλει να είναι.

Yzma και Kronk – The Emperor’s New Groove (2000)

 

Ένα ακόμη «κακό» δίδυμο, η Yzma και ο Kronk προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον ανώριμο αυτοκράτορα Kuzco, όμως όλα πάνε λάθος από την στιγμή που ο Kronk μπερδεύει τα φίλτρα και τον μεταμορφώνουν σε… λάμα. Και αυτή δεν θα είναι και η τελευταία αποτυχημένη τους απόπειρα. Με την κακία της Yzma και την χαζομάρα του Kronk, η ταινία γίνεται όλο και πιο ευχάριστη, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να μισήσεις τους δυο «κακούς» της.

Voldemort – Harry Potter (2005-2011)

 

Χρειάστηκαν τέσσερις ταινίες για να προετοιμαστούμε για τον ερχομό του Άρχοντα του Σκότους, όμως η άφιξη του Voldermort στο «Goblet of Fire» ήταν πραγματικά κορυφαία. Με τον Ralph Fiennes στο ρόλο, ο μεγάλος αντίπαλος του Harry Potter πήρε σάρκα και οστά, κλέβοντας την παράσταση σε κάθε του εμφάνιση. Παρότι, όμως, είναι η προσωποποίηση του κακού, δύσκολα τον αντιπαθείς. Ο Fiennes δίνει στον Voldemort την δυνατότητα να φανεί δυνατός, αδύναμος, πάντα όμως στο κέντρο, να κλέβει την παράσταση.

Joker – The Dark Knight (2008)

https://www.youtube.com/watch?v=E10LNe6RdS8

 

Κανείς δεν περίμενε η δεύτερη ταινία Batman του Christofer Nolan να είναι τόσο καλή. Λίγοι όμως ήταν κι εκείνοι που περίμεναν πως ο Heth Ledger θα έκλεβε την παράσταση στο ρόλο του μανιακού Joker. Ταυτόχρονα τρομακτικός και αστείος, ο Ledger με το χάρισμα του δεν μπορεί παρά να σε υπνωτίσει. Σε κάθε σκηνή του δημιουργεί πολλά διαφορετικά συναισθήματα, πότε γέλιο, πότε τρόμο. Όμως η ταινία σίγουρα του ανήκει.

Loki – Marvel Cinematic Universe (2010-)

 

Ίσως ο μεγαλύτερος κακός στο σύμπαν της Marvel, ο Loki είναι ταυτόχρονα και από τους γοητευτικότερους. Ο Tom Hiddleston χαρίζει από την πρώτη ταινία «Thor» αξιομνημόνευτες στιγμές, θυμίζοντας περισσότερο Σαιξπηρικό κακό παρά κακό από κόμικ. Πάνω απ’ όλα είναι ένα παιδί που ήθελε την αγάπη του θετού του πατέρα, που  μόνο τον πραγματικό του γιο θαυμάζει. Και γι’ αυτό είναι κακός.

Bonus: Μερικοί γαμάτοι τηλεοπτικοί κακοί!

Omar Little – The Wire (2002-2008)

 

Crowley – Supernatural (2009-)

 

Hannibal Lecter – Hannibal (2013-2015)

 

Wilson Fisk / Kingpin – Daredevil (2015-)

 

Negan – The Walking Dead (2016-)

https://www.youtube.com/watch?v=pZ3ls6a1o9g

  • Ο Χρήστος Γιαννάκενας δεν θέλει να γράφει για ταινίες μπας και ξεχάσει πως δεν έχει ακόμα τελειώσει τις σπουδές του, αλλά επειδή αγαπάει το σινεμά. Συχνά γράφει άλλα πράγματα, όπως ιστορίες ή ιδέες για ταινίες, αλλά κυρίως βαριέται. Που ξέρεις; Αν σήμερα δεν βαριέται μπορεί να διαβάσεις κάτι καινούργιο...

  • Προβολή σχολίων

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Προτεινόμενα

Αυτούς τους 10 γονείς δεν θα ήθελες σε καμιά περίπτωση να τους έχεις

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά αρνητικά πρότυπα γονέων, πέρα από τα θετικά. Είτε μιλάμε για κακή ...

Οι 10 διεστραμμένες ταινίες που σίγουρα θα σας σοκάρουν

Όταν μιλάμε για διεστραμμένες ταινίες σίγουρα δεν μιλάμε απαραίτητα για ταινίες θρίλερ και τρόμου. ...

14 βιογραφικές ταινίες με επιστήμονες που θα σας εμπνεύσουν

Ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς από τους λαμπρότερους επιστήμονες της ιστορίας, που η ζωή ...

Οι 9 νέες ταινίες της Disney για το 2017

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Disney ανακοίνωσε το πλάνο ταινιών της για ...

12 ταινίες για τον αυτισμό που αξίζουν τον χρόνο σου

Μερικές ταινίες για τον αυτισμό, που η απλότητά τους μπορεί να μας κερδίσει και ...