20 άγνωστες αλήθειες για τη ζωή και την καριέρα του Martin Scorsese

Κάτι που δεν ξέρετε για τον Martin Scorsese είναι πως το μεσαίο του όνομα είναι Charles. Αυτό που μπορεί να ξέρετε είναι πως γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 17 Νοεμβρίου 1942 στην Νέα Υόρκη. Κατέχει master στη σκηνοθεσία κινηματογράφου της σχολής τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ δηλώνει ότι η αγαπημένη του ταινία είναι «Ο Πολίτης Κέιν». Παρότι γύρισε την πρώτη του ταινία το 1967, η αναγνώριση ήρθε μετά από εννέα χρόνια και πέντε ταινίες, με το «Taxi Driver». Έπειτα ακολούθησαν πολλές επιτυχίες και αρκετές υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο εν τέλει για την σκηνοθεσία του «Departed». Και, ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία την νέα του ταινία, «Silence», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Shūsaku Endō, εδώ σας παραθέτουμε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που δεν γνωρίζετε για τον πολυαγαπημένο σκηνοθέτη.

 

1970s

Ο Martin Scorsese με τον Robert De Niro στα γυρίσματα του «Taxi Driver» το 1976.
 • Ο σκηνοθέτης Brian De Palma ήταν εκείνος που σύστησε τον Martin Scorsese στον Robert De Niro, οδηγώντας τους σε μια μακρόχρονη και επιτυχή συνεργασία.
 • Είναι εξαιρετικά προληπτικός και τον διατρέχει από την δεκαετία του ’70 μια φοβία σχετικά με το νούμερο 11. Συνήθιζε να αποφεύγει οτιδήποτε είχε να κάνει με αυτόν τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένων του να ταξιδεύει την 11η ημέρα του Νοεμβρίου ή να διαμένει στον 11ο όροφο κάποιου ξενοδοχείου.
 • Η εμφάνισή του στον «Ταξιτζή» ήταν αποτέλεσμα σύμπτωσης. Ο ηθοποιός που προοριζόταν να παίξει τον ζηλιάρη σύζυγο στο ταξί του Travis Bickle αρρώστησε ξαφνικά την ημέρα των γυρισμάτων. Πέρα από αυτό τον ρόλο, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον «Marty» και σε μια ακόμη σκηνή του έργου, στην πρώτη εμφάνιση της Cybill Shepherd.
 • Και μια ιστορία που μπορεί και να μην είναι αλήθεια… Εν έτη 1976 μια ταινία σαν το «Taxi Driver» θεωρούταν πραγματικά επαναστατική. Λέγεται όμως πως η Επιτροπή Λογοκρισίας δεν δεχόταν την ταινία λόγω του υπερβίαιου φινάλε της. Η Επιτροπή απαίτησε από τον Scorsese να το αλλάξει, αλλιώς δεν θα επέτρεπαν την έξοδο στους κινηματογράφους. Σύμφωνα με τον μύθο, το βράδυ πριν την τελική συνάντηση με την επιτροπή, ο Scorsese καθόταν στο σαλόνι του με ένα μπουκάλι αλκοόλ και ένα πιστόλι, έχοντας το δίλημμα ποιόν θα διάλεγε να σκοτώσει: τα μέλη της επιτροπής που θα τον φίμωναν ή τον ίδιο του τον εαυτό, για να μην συμβιβαστεί. Λέγεται πως πολλοί γνωστοί και φίλοι του ήρθαν να τον μεταπείσουν, όλοι όμως έμειναν άπραγοι. Και όμως, τα ξημερώματα βρήκε ο ίδιος την λύση: θα έριχνε την φωτεινότητα της σκηνής, αλλάζοντας έτσι το ρεαλιστικό κόκκινο του αίματος στην καφετί απόχρωση που βλέπουμε στο τελικό έργο. Παρότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η ιστορία είναι αλήθεια ή όχι, η ταινία εν τέλει προβλήθηκε, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
 • Η οικονομική αποτυχία του «New York, New York», με πρωταγωνιστές τους Robert De Niro και Liza Minnelli τον οδήγησε σε βαθιά κατάθλιψη. Την ίδια εποχή αγωνιζόταν για τον εθισμό του στην κοκαΐνη, παράλληλα με τον αλκοολισμό. Συγκεκριμένα, όταν βρισκόταν στις Κάννες το 1978, σε μια απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει λίγη κοκαΐνη ταξίδεψε με το ιδιωτικό του τζετ μέχρι το Παρίσι.

 

1980s

O Scorese με τον De Niro στα γυρίσματα της ταινίας «King of Comedy» το 1983.
 • Ο John Hinckley Jr., ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Ronald Reagan το 1981, στην απολογία του ανέφερε πως επηρεάστηκε από το «Taxi Driver». Παρότι στην ταινία υπάρχει μια απόπειρα δολοφονίας πολιτικού προσώπου, ο Hickley ισχυρίστηκε πως έκανε το έγκλημα εξαιτίας της εμμονής του με την Jodie Foster και τον ρόλο της ανήλικης πόρνης που υποδυόταν. Παρότι αρχικά την παρακολουθούσε, όταν κατάλαβε πως δεν μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της σκέφτηκε πως η απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Αμερικής ήταν η πιο λογική λύση για να στρέψει την προσοχή της ηθοποιού και, εν τέλει, της δημοσιότητας στο πρόσωπό του.
 • Από όλες τις ερμηνείες του Robert De Niro στις ταινίες του, η αγαπημένη του Scorsese είναι εκείνη στο «King of Comedy».
 • Ο «Τελευταίος Πειρασμός» και «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» αποτελούσαν προσωπικά του πάθη από το 1970. Εξ’ αρχής ο Scorsese ονειρευόταν τον Robert De Niro σαν πρωταγωνιστή και των δυο ταινιών. Εν τέλει, όμως, ο De Niro απέρριψε τη πρόταση να πρωταγωνιστήσει ως Ιησούς και όταν ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουν τα γυρίσματα των «Συμμοριών της Νέας Υόρκης», ήταν αρκετά μεγάλος για να παίξει τον Cutting. Τον ρόλο τελικά ανέλαβε ο Daniel Day-Lewis.
 • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Τελευταίος Πειρασμός», ο Scorsese απαγόρευσε το κάπνισμα στα backstage. Η απαγόρευση αυτή οφειλόταν στο άσθμα του, αλλά και για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του βιβλικού χαρακτήρα του έργου για τον Τύπο. Προφανώς μια φωτογραφία του Willem Dafoe ως Ιησού να κρατάει τσιγάρο θα προκαλούσε φασαρία.

1990s

O De Niro και ο Scorsese στα γυρίσματα της ταινίας «Goodfellas» το 1989
 • Το «Goodfellas» αποτέλεσε την δυναμική του επιστροφή μετά από αρκετές ταινίες μικρού σκέλους. Μέχρι σήμερα ψηφίζεται ανάμεσα στις «20 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών» σε διάφορες λίστες, με μόνο τα «Taxi Driver» και «Raging Bull» να την ανταγωνίζονται από την συνολική φιλμογραφία του.
 • Απέρριψε τη πρόταση του  Steven Spielberg να σκηνοθετήσει τη «Λίστα του Σίντλερ», καθώς πίστευε πως ένας Εβραίος σκηνοθέτης θα ταίριαζε καλύτερα.
 • Η ιεροσύνη ήταν η αρχική κλίση του Scorsese πριν αποφασίσει να γίνει σκηνοθέτης. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Πήγα σε μια (θεολογική) σχολή μετά το λύκειο, αλλά στο τέλος του πρώτου έτους με έδιωξαν γιατί έκανα φασαρία κατά τη διάρκεια της προσευχής. Με θεωρούσαν κακοποιό». Η θρησκεία φαίνεται πως έχει μια ισχυρή επίδραση σε αρκετές από τις ταινίες του σκηνοθέτη, συμπεριλαμβανομένων των «Who’s that knocking at my door?», «Mean Streets», «Kundun» και εμφανέστερα στον «Τελευταίο Πειρασμό» και το «Silence».
 • Στις περισσότερες από τις ταινίες του η μητέρα του, Catherine, αναλάμβανε το φαγητό του συνεργείου. Σε κάποιες από αυτές, μάλιστα, έπαιζε και κάποιον μικρό ρόλο, κυρίως της γηραιάς μητέρας ενός απ’ τους χαρακτήρες («Goodfellas») ή και του ίδιου του πρωταγωνιστή («Taxi Driver»).

 

2000s

Oι Brian De Palma, Steven Spielberg και Martin Scorsese.
 • Η συνεργασία του με τον Leonardo Di Caprio απέφερε πέντε ταινίες: «Gangs of New York» (2001), «The Aviator» (2004) «The Departed» (2006), «Shutter Island» (2010), και «Wolf of Wall Street» (2013). Όλες οι ταινίες πέρα του «Shutter Island» βρέθηκαν υποψήφιες για αρκετά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.
 • Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ για το «Departed», ο Scorsese ζήτησε από την Ακαδημία να ξανατσεκάρει τον φάκελο, μην μπορώντας να πιστέψει στην νίκη του.
 • Μέχρι να κερδίσει το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Departed», ο Scorsese είχε υπάρξει άλλες πέντε φορές υποψήφιος. Μια παράδοξη σύμπτωση όμως είναι πως τις τρεις από τις πέντε έχασε το βραβείο από σκηνοθέτες που υπήρξαν ηθοποιοί: από τον Robert Redford («Ordinary People» > «Raging Bull»), τον Kevin Costner («Dances with Wolves» > «Goodfellas») και τον Clint Eastwood («Million Dollar Baby» > «Aviator»).

 

2010s

Ο Martin Scorsese μαζί με τον Leonardo Di Caprio στα γυρίσματα του «Wolf of Wall Street» το 2012.
 • Η ταινία «Silence» αποτελεί ένα project που θέλει να μεταφέρει στην οθόνη από το 1990. Ο ίδιος προσπάθησε αρκετές φορές να ξεκινήσει την παραγωγή, όμως δεν κατάφερνε ποτέ να βρει τα απαραίτητα χρήματα. Το 2012, όμως, η εταιρία παραγωγής της ταινίας Cecchi Gori Pictures μήνυσε τον Scorsese για αθέτηση του συμβολαίου τους, οδηγώντας τον να δεσμευθεί πως θα ήταν το επόμενο πρότζεκτ του μετά το «Wolf of Wall Street».
 • Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του «Silence» ένα ατύχημα στο σετ κόστισε την ζωή ενός εργάτη και τραυμάτισε άλλους δύο.
 • Πέρα από τις κινηματογραφικές του ταινίες, ο Scorsese έχει σκηνοθετήσει και μερικά ντοκιμαντέρ: «New York City… Melting Point» (1966), Italianamerican» (1974), «The Last Waltz» (1978), «A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies» (1995), «My Voyage to Italy» (1999), «The Concert for New York City – Segment: The Neighborhood»(2001), «Lady by the Sea: The Statue of Liberty» (2004), «No Direction Home: Bob Dylan» (2005), «Shine a Light» (2008), «A Letter to Elia» (2010), «George Harrison: Living in the Material World» 2011), «The 50 Year Argument» (2014).
 • Στα μελλοντικά του πρότζεκτ μετριούνται το γκανγκστερικό δράμα «The Irishman» με τους Robert De Niro και Al Pacino και η αστυνομική ταινία «Killers of the Flower Moon» με τον Leonardo Di Caprio, ενώ ακούγεται πως θα γυρίσει επίσης βιογραφίες των Frank Sinatra, Theodore Roosevelt και George Washington.

Tags:

 • Η Ευτυχία δεν θέλει να ξέρεις πως σπουδάζει Βιοτεχνολογία, ούτε πως διαμένει στην Αθήνα. Αυτό που πρέπει να ξέρεις για αυτήν είναι πως της αρέσουν οι ταινίες του Ταραντίνο και του Τρίερ, αλλά όλοι ξέρουμε πως θα μισούσε μια ταινία που γύρισαν και οι δύο μαζί. Ως ιδρυτικό μέλος του CineMind, σκοπεύει να μιλήσει για ταινίες. Δείτε τες, αλλιώς θα στείλει τον Αντίχριστο με κατάνα να σκοτώσει όλους τους Βασίληδες. Αλήθεια.

 • Προβολή σχολίων

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Προτεινόμενα

Αυτούς τους 10 γονείς δεν θα ήθελες σε καμιά περίπτωση να τους έχεις

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά αρνητικά πρότυπα γονέων, πέρα από τα θετικά. Είτε μιλάμε για κακή ...

10 «προφητικές» ταινίες που προέβλεψαν σωστά το μέλλον

Είναι αλήθεια πως το σινεμά επιστημονικής φαντασίας δεν καταφέρνει να έχει πάντα ακριβείς προβλέψεις. ...

10 αναπάντεχες προδοσίες σε ταινίες που δεν περίμενε κανείς μας

Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, πολλές φορές μια μεγάλη προδοσία μπορεί να ...

10 ταινίες για την κατάθλιψη που θα σας ευαισθητοποιήσουν

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο επώδυνες καταστάσεις του ανθρώπινου ψυχισμού.  Μπορεί να ...