«The Invisible Guest» – Κριτική

Αναμφισβήτητα, το «Invisible Guest» είναι το ισπανικό θρίλερ του καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίος ένας τέτοιος ισχυρισμός. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος είχαμε στις αίθουσες ένα δυνατό θρίλερ από την Ισπανία. Το 2014 είχαμε το αγωνιώδες  «Sleep Tight», το 2015 το αστυνομικό θρίλερ «La Isla Minima» και πέρυσι το σχεδόν Χιτσκοκικό «El Cuerpo». Όλα έκαναν καλές εισπράξεις (για καλοκαίρι) στην Ελλάδα, οπότε κανένας δεν θα διαμαρτυρόταν για ένα ακόμη θρίλερ του είδους.

Το «Invisible Guest» (στα ισπανικά «Contratiempo», στα ελληνικά «Αόρατος Επισκέπτης») έρχεται από τον σκηνοθέτη του «El Cuerpo», Oriol Paulo. Το σενάριο αγγίζει πολύ το χιτκοκικό θρίλερ. Ένας επιτυχημένος νεαρός επιχειρηματίας (Mario Casas) κατηγορείται για τον φόνο της ερωμένης του (Bárbara Lennie) στο ξενοδοχείο που διέμεναν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν εναντίον του, ο ίδιος όμως ισχυρίζεται πως είναι αθώος, κι ας ήταν μόνος του με το θύμα στο δωμάτιο, που ήταν κλειδωμένο από μέσα. Ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων προσλαμβάνει μια βετεράνο δικηγόρο (Ana Wagener), ειδικευμένη στην προετοιμασία μαρτύρων και υπόδικων. Έτσι, μαζί της αναλύει τις συνθήκες που τον οδήγησαν στο ξενοδοχείο, αλλά και μια σκοτεινή πτυχή του παρελθόντος του που μπορεί να αποκαλύπτει την ταυτότητα του πραγματικού δολοφόνου.

Το σενάριο είναι αρκετά περίπλοκο όσο προχωράει η ταινία, με τις ανατροπές να πάνε και να έρχονται. Κατά κύριο λόγο η ταινία εξελίσσεται γύρω από την συζήτηση του επιχειρηματία και της δικηγόρου. Καθώς ανταλλάσουν γεγονότα και θεωρίες για να καταλήξουν σε μια καλή εκδοχή για το δικαστήριο, οι ίδιοι οδηγούν την πλοκή. Οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι, καθώς οι πράξεις τους πάντα έχουν αντίκτυπο στην αφήγηση και το σύνολο. Δυστυχώς, όμως, μετά από κάμποσες δυνατές ανατροπές ακολουθεί η τελική, που είναι υπερβολική και παραφουσκωμένη για να πείσει.

Η σκηνοθεσία, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική. Ο Oriol Paulo θέτει τις βάσεις της ταινίας του με σταθερή την κάμερα, δείχνοντας όλες τις πιθανές εκδοχές και κατευθύνοντας την πλοκή όπου θέλει, πάντα με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Άκρως στιλιζαρισμένη, η  φωτογραφία του Xavi Jiménez παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο όλο αποτέλεσμα. Και το μοντάζ του Jaume Martí κάνει και αυτό τα θαύματά του, μπλέκοντας παρελθόν, παρόν και εικασία. Η μουσική, από την άλλη, παραπέμπει και η ίδια στις ταινίες του Hitchcock και τις μουσικές του μόνιμου συνεργάτη του, Bernard Hermman. Γενικά, έχουμε να κάνουμε με μια τεχνικά άρτια ταινία, πραγματικά καλοδουλεμένη.

Οι ερμηνείες, από την άλλη, είναι εξαιρετικές. Παρότι ο Mario Casas στον ρόλο του επιχειρηματία αρχικά φαινόταν κάπως χλιαρός, στην συνέχεια εξελίχθηκε αρκετά σε ήρεμη δύναμη. Από την άλλη, η συμπρωταγωνίστρια Ana Wagener είναι συνεχώς ένα βήμα μπροστά, δείχνοντας τα ηθικά διλήμματα του επαγγέλματος της και ακόμη περισσότερα. Εξαιρετική είναι και η Bárbara Lennie στο ρόλο της ερωμένης, η οποία είναι τόσο δυναμική όσο και εύθραυστη, φτάνοντας σε μια χρυσή τομή πέρα από «ωραίο θύμα». Τέλος, άξιος αναφοράς είναι και ο γνωστός από το «El Cuerpo» José Coronado. Ο ρόλος του είναι δυναμικός και γεμάτος εκπλήξεις, σαν εφιάλτης από το παρελθόν του επιχειρηματία.

Δυστυχώς, όμως, η ταινία πάσχει ως προς την συνολική της πρωτοτυπία, με την διαφορά πως μοιάζει σαν αντίγραφο της προηγούμενης ταινίας του σκηνοθέτη της. Παρότι διαφέρουν βάσει πλοκής και αφήγησης, το «Invisible Guest» μοιάζει σα να προσπαθεί να μιμηθεί το «El Cuerpo», το οποίο ήταν κάπως υπερβολικό σαν αποτέλεσμα. Φαίνεται πως η επιτυχία της ταινίας έδωσε την δυνατότητα στον σκηνοθέτη να γίνει πιο φιλόδοξος εδώ, παραβλέποντας όμως τα στραβοπατήματα που βάρυναν το «El Cuerpo» στο τέλος του και φαινόταν κάπως επιτηδευμένο. Και έτσι, παρότι η ταινία είναι πολύ δυνατή σαν ένα θρίλερ του θερινού, δεν γίνεται ποτέ κάτι το ξεχωριστό.

Εν τέλει, το «Invisible Guest» είναι μια ταινία που θα σας δώσει ένα αγωνιώδες κινηματογραφικό δίωρο,  χωρίς να σας φανεί ιδιαίτερα πρωτότυπη στο τέλος της βραδιάς. Σίγουρα θα σας αποζημιώσουν οι δυναμικές ερμηνείες και ο τεχνικός τομέας του έργου, όμως το σενάριο μπορεί να σας αφήσει προβληματισμένους. Δεν θα κλάψετε τα λεφτά σας, μην περιμένετε όμως και τίποτα ιδιαίτερα διαφορετικό από τα καλύτερα θρίλερ που έχετε δει.

6.8
Βαθμολογία
The Invisible Guest (2016)
Με λίγα λόγια
Το «Invisible Guest» είναι μια ταινία που θα σας δώσει ένα αγωνιώδες κινηματογραφικό δίωρο,  χωρίς να σας φανεί ιδιαίτερα πρωτότυπη στο τέλος της βραδιάς.
Θετικά
Τεχνικά άρτιο.
Αξιοπρόσεκτες ερμηνείες.
Αρνητικά
Έλλειψη πρωτοτυπίας στο σενάριο.
Η τελική ανατροπή μοιάζει παρατραβηγμένη.

Tags:

  • Ο Χρήστος Γιαννάκενας δεν θέλει να γράφει για ταινίες μπας και ξεχάσει πως δεν έχει ακόμα τελειώσει τις σπουδές του, αλλά επειδή αγαπάει το σινεμά. Συχνά γράφει άλλα πράγματα, όπως ιστορίες ή ιδέες για ταινίες, αλλά κυρίως βαριέται. Που ξέρεις; Αν σήμερα δεν βαριέται μπορεί να διαβάσεις κάτι καινούργιο...

  • Προβολή σχολίων

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

Final Score
  • name *

  • email *

  • website *

Προτεινόμενα

«Solo : A Star Wars Story» – Κριτική

Παρά την λάσπη, την γκρίνια, την υπερανάλυση, τις αόριστες και υψηλές προσδοκίες, το «Star ...

«Star Wars: The Last Jedi» – Κριτική

Τρίτη συνεχής χρονιά με «Star Wars» λοιπόν, και η παγκόσμιας εμβέλειας προσμονή παραμένει καρφωμένη ...

«Mother!» – Κριτική

Έχοντας μόλις παρακολουθήσει το «Mother!» (με θαυμαστικό παρακαλώ) μπορώ εύκολα να φέρω μια πολύ ...

"Life" - Κριτική

«Life» – Κριτική

Ομολογουμένως, δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο για τον στοιχειωδώς ενημερωμένο θεατή να αναγνωρίσει τις ...

«Η Μορφή του Νερού» – Κριτική

Ας είμαστε ειλικρινείς, μια ταινία με 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ δεν έχει ανάγκη από καμιά ...